Harm Holt in Haarle

Het is alweer een tijdje stil vanaf het bloggersfront. Maar wees niet getreurd, er gloort hoop aan de horizon!

no-running-vandal-resistant-polycarbonate-200-x-300mm-sign-no-cnmpmf-clipartHelaas even geen nieuwe hardloopavonturen van mijn kant. Laten we het er op houden dat 2016 niet mijn jaar is. Ik blijf last houden van m’n rechterachillespees en aan mijn linkerbeen van de ‘peroneus longus’ (jaja, u heeft hem ook hoor). Kortom: hardloopschoenen minstens tot half december in de kast.

Gelukkig heeft Harm zich in een nieuw avontuur gestort, dus de komende weken bent u getuige van de serie ‘Harm Holt’. Harm beleeft het en ik probeer het zo te verwoorden dat u minstens 3 keer per aflevering in de lach schiet. Want voor minder doe ik het niet natuurlijk. Soms geschreven vanuit mijn perspectief, soms vanuit Harm. U kunt zelf wel ontdekken wie welke “ik” is lijkt me 🙂

Harm crosst door het bos

Wat dat avontuur van Harm dan mag zijn? Deelname aan het Sallands Cross Circuit: 15 crosswedstrijden van 10 km in ons mooie Salland. Eigenlijk had ik me hiervoor opgegeven, maar vanwege m’n blessure zie ik hier toch van af. Ik sta de dag voor de 1e crossloop op het punt om me af te sallands-cross-circuitmelden. Maar het lijkt wel de dag voor de marathon van Berlijn: “Ik kan jouw nummer misschien wel overnemen?” Dat had ik kort daarvoor nog geopperd, maar toen moest meneertje daar nog niets van weten. “Nee, 15 keer. Veel te vaak. En dan is het zo’n verplichting. En straks regent het dan iedere week. Dan heb ik geen zin. Of het is koud. Daar heb ik een hekel aan. Lijkt me niets. (Harm is niet van suiker hoor. Maar laten we het er op houden dat hij iets meer een mooi weer loper is. Tot 13 november 2016. Sinds die dag is alles veranderd :-))

Harm Holt – De voorbereiding
Harm loopt op van die hippe Nike patta’s. Hartstikke leuk als je op de weg wilt shinen, maar bij de eerste de beste boomwortel lig je natuurlijk zo op je smoel. Dat had Harm zelf ook bedacht, dus zaterdagmiddag gaan we op jacht naar trailrunschoenen. Bij Rene Vos in Gorssel worden de Salomon Speedcross 3 getest en goedgekeurd: daar moet het de komende weken wel mee lukken. In plaats van zondagochtend, komen zo waar zaterdagavond de 1e voorbereidingsvragen: “Waar moet ik morgen zijn? Hoe gaat dat parcours dan? Hoe laat is eigenlijk de start? Wat voor weer is het morgen?” Het blijft droog (hoera!), maar erg warm wordt het niet. Komt direct het volgende probleem om de hoek kijken voor Harm. Want he. 3 graden. Een lange tight ligt nog wel in de kast. Maar shirts met lange mouwen niet veel, alleen een jasje. Maar jasjes met een wedstrijd is niet fijn. Met een thermoshirt van mij is Harm voor nu geholpen. Maar de zoektocht naar de juiste kleding blijkt zondagavond een goede reden om de Nike Webshop en Zalando te plunderen. Want een fatsoenlijk trainingspak heeft Harm in al die jaren nog niet aangeschaft. Een trui van zichzelf. Gecombineerd met een oude handbaltrainingsbroek van mij. Ach, zo vaak deed Harm niet aan wedstrijden mee , dus dat ging altijd wel. Nu er toch serieus 15 wedstrijden gaan volgen, wordt het tijd om een trainingspak te kopen.

 

Harm Holt – DE RACE
Ik schijn vandaag mee te gaan doen aan de Haarlerbergloop. Omdat ik gisterochtend in een opwelling iets bedacht heb. Categorie ‘wie A zegt, moet ook B zeggen’, dus op naar Haarle. Het regent niet. De wind valt ook mee. Koud is het wel. Zin in koffie hebben we ook. Maar die koffie is niet gratis, wat op zich logisch is. Die Douwe Egberts bonen moeten tenslotte ook betaald worden. Maar we zijn zo slim geweest om geen geld mee te nemen. Dus die koffie komt er niet. Tip voor volgende week, even een paar knaken in de zak.

Nummer ophalen gaat snel (al blijk ik later het verkeerde nummer opgehaald te hebben, dus volgende week het klassementsnummer ophalen). Dus nog tijd om even te kletsen. Genoeg bekenden. Om te beginnen staat Bertus op het podium als speaker. Speciaal voor zijn verjaardag heeft hij ruim 900 lopers uitgenodigd. Leuk verjaardagsfeestje dus. Ursulien is van de partij, die heeft net haar 5 km er op zitten. Collega Ronald gaat ook meedoen aan de 10 km, collega Martine staat langs de kant. En later worden ook Ery en Coen gespot als supporters. En we staan even te praten met Danny en Aniek van Team Lef, die mij herkennen als ‘die man van de marathon’. Ja, dat was ook al zo’n toestand.

3, 2, 1….
Op naar het startvak. Aan warmlopen doe ik nooit, dus ik sta akelig ver vooraan. Iedereen die sneller kan als mij, loopt wel warm en verzameld zich achter mij. Langzaam naar achteren lopen is geen optie meer, want het is lekker druk. Echt slim is het niet, maar ik kan geen kant meer op. Nou ja, laat maar gebeuren, we zien wel. En dat resulteerde erin dat ik door alle snelle lopers ben fullsizerender-37ingehaald. Alle lopers die hetzelfde tempo als mij hebben, waren natuurlijk WEL zo slim om achteraan te starten. Kortom: tig keer ingehaald, wat niet zo motiverend werkt. Dat doen we volgende week anders…

Het 1e deel was flink zwaar met veel klimmetjes. Normaal loop ik met hippe Hightech #Bragi oortjes. Maar dat vond ik nu niet slim, want op die smalle paadjes moest ik de achterop komende lopers wel aan horen komen. Dus maar besloten om die vandaag even uit te laten. Daarom na de start mijn horloge aangezet om de tijdsregistratie te starten. Alleen stond mijn iPhone niet op stil.fullsizerender-36

Dus om de 500 meter kreeg de gehele Sallandse Heuvelrug mijn tijden door. Gelukkig stond hij op maximaal volume, zodat niet alleen de dichtstbijzijnde passant wat hoorde, maar ook de nummer 1 en de nummer laatst. Even uitdoen was natuurlijk ook geen optie, want dat kost me tijd. Dan maar als lopende stadionspeaker met een Duits-Engels accent andere hardlopers irriteren.

Het parcours was erg mooi! Lopend door bossen, over het maïsveld, door de heide, door een schuur en in het bos aangemoedigd worden door twee heksen. Ondertussen nog even wuiven naar Nancy, die stond te blauwbekken in het bos. Vervolgens de laatste kilometer bergafwaarts Haarle weer in. Linea recta naar de ranja.

 

Harm Holt – Samenvatting
Moraal van dit verhaal: de kop is er af. Crossloop 1 van 15 zit er op. Goed georganiseerd en erg mooi parcours. Volgende keer probeer ik iets herkenbaarder in beeld te komen. Want ik had me niet geschoren. Dus ik liep met baard en zwarte kleding door het bos. Schoonmoeder Sjanne moest drie keer knipperen met de ogen toen ze deze foto zag. “Bin ie det Harm?”fullsizerender-35

Tijd is niet belangrijk, nooit belangrijk, nog niet belangrijk. Ik heb me helemaal de blubber gelopen. En sta in het SSC-klassement onderaan in de categorie mannen t/m 39 jaar. Iemand moet het doen toch. Wel 1e man uit Holten. Zo. Nu u weer. Nieuwe doel is nu om van die laatste plek af te komen.

Dit 1e verhaal is wat aan de lange kant. Risico dat iedereen weer in slaap valt bij het lezen. Dat risico neem ik liever niet, dus de volgende aflevering van de serie ‘Harm Holt’ wordt iets korter. Van Hollen in Hoarle naar Rennen in Roalte. Tjoooooow, tot de volgende keer!