Als je het niet probeert, weet je zeker dat het niet lukt

img_6418Nee, het is niet wat je denkt. Het is niet de titel van een boek over wijlen Johan Cruyff. Want geef toe, Cruyff zou dit gezegd kunnen hebben. Nee, de titel slaat op komend weekend. Zondag is de Berlijn Marathon. De marathon waarvan ik begin december 2015 hoorde dat ik was ingeloot. Enkele weken nadat ik me op Terschelling werkelijk het snot voor de ogen liep en met 3:26:28 (PR!) over de finish kwam bij de Berenloop. Berlijn staat, in tegenstelling tot de Berenloop, bekend om het vlakke parours met snelle tijden. Dus stiekem dacht ik aan tijden rond de 3:20 en misschien wel iets sneller. Maar dat liep even anders.

 

img_5768Mijn eventuele deelname aan de marathon werd er één van welles-nietes-welles-nietes-nietes-nietes en toch maar welles. Want ik kan gerust spreken van een klungeljaar, fysiek gezien. Vanaf eind februari had ik last van mijn enkel, al duurde het nog even, voordat ik daar aan toe heb gegeven. 12 maart zou ik de 50 km Salland Trail lopen, maar besloot ik na 25 km uit te stappen. Daarna deed ik in maart en april even rustig aan met lopen en om fit te blijven voor de Roparun werd het vooral fietsen en zwemmen, zoals in een eerdere blog te lezen was.img_6586

De Roparun werd een machtig avontuur met 66 kilometer hardlopen in 48 uur. Fantastisch! Alleen niet zo fantastisch voor mijn enkel, want daar was het dieptepunt mee bereikt. Met dank aan de goede hulp bij Innofeet, ben ik uiteindelijk in
Apeldoorn terecht gekomen, waar ik half juni een injectie kreeg in mijn enkel, vanwege vocht in het spronggewricht van mijn enkel. Een injectie met ontstekingsremmer en een pijnstiller. Steunzolen van Innofeet en toen mocht ik weer 10 tot 15 minuten lopen. Rustig weer opbouwen was het advies. De marathon had ik inmiddels uit mijn hoofd gezet, want het was al half juni. Nou ja, niet helemaal uit mijn hoofd gezet, maar ‘naar img_6617de achterkant’ van mijn hoofd verplaatst. Want stiekem zag ik het nog steeds wel zitten. In de maand juni liep ik nog geen 30 km in totaal. In juli bouwde ik rustig verder op en in augustus trainde ik volop en liep ik met 35 km mijn lange duurloop. He verrek, zou ik dan toch gewoon Berlijn gaan lopen? Alleen toen begon mijn achillespees wat te piepen de laatste weken. Ik heb img_4600gelukkig iets geleerd van begin dit jaar, waar ik te lang door liep. Deze keer heb ik mezelf op tijd afgeremd, heb ik de fysio in Holten bezocht en overwogen of er toch een streep door de marathon moest. Het advies was nu gas terug nemen, geen intervaltrainingen meer en minder kilometers maken, zodat ik in Berlijn van start kan gaan. Voor iedereen die een marathonschema volgt: best lastig om al zo vroeg te taperen, terwijl ik voor m’n gevoel net op gang was.


Just give it a tryimg_7154

Iedereen die mij kent en mij een beetje heeft gevolgd, weet ook dat er meer speelde dit jaar. Dat hoef ik hier niet te herhalen, maar na een moeilijke periode je vader verliezen hakt er best wel in. Inmiddels 6 maanden (+ 1 dag) geleden. Niet bij de pakken img_7071neerzitten, maar weer doorgaan met alles. Volgens mij doen we dat met z’n allen goed en proberen we er het beste van te maken, al missen we papa iedere dag. En juist tijdens het hardlopen denk ik vaak aan pa. Hoe moeilijk zijn laatste periode moet zijn geweest, voelend dat je leven je uit de handen glipt, terwijl je nog zo graag bij je vrouw en (klein)kinderen wil blijven. En juist vanwege dat laatste, wil ik misschien wel zo graag de marathon lopen zondag. Voor pa. Wil ik dan iets bewijzen? Nee, volgens mij niet. Maar ik wil ook niet voor de makkelijke weg gaan. Omdat alles wat zwaar is, uiteindelijk de meeste voldoening geeft.

Dus ik ga er voor zondag. Een toptijd zal het niet worden. Hoe het onderweg gaat en of ik de finish ga halen weet ik ook niet. Maar daar komt de titel van de blog terug “Als je het niet probeert, weet je zeker dat het niet lukt”. Dus ik ga het proberen. En hoop na 42,2 km een vette medaille om mijn nek te kunnen hangen. En zo niet: ik heb het geprobeerd. En ik heb in dit bericht mijn mooiste hardloopfoto’s van de afgelopen drie maanden neergezet. Zelfs als ik de finish niet haal: genoten van alle kilometers in de voorbereiding heb ik zeker.img_6637

img_5977